Calendari d’activitats

Activitats de Jordi Pujol
Activitats de la Fundació
Activitats recomanades

Pròximes activitats

Participa-hi
Subscriu-t'hi
Butlletins

Privacitat

Col·labora-hi
Inici > Recomanacions

Recomanacions

European Bureau for Lesser-Used Languages

11 de març de 2008

El 2008 ha estat declarat any de les llengües per la UNESCO. A Europa, hi ha quaranta-sis milions de parlants de més de seixanta comunitats lingüístiques minoritàries, algunes fins i tot en perill d’extinció. El català, per exemple, té prop de set milions de parlants, però se segueix utilitzant només com a llengua de treball de la UE sense que ni tan sols es reconegui la seva oficialitat. Per corregir aquest dèficit que presenten certes llengües, tenir veu davant les institucions europees, fer valer els seus drets i garantir-ne la seva supervivència, aquestes comunitats lingüístiques, les quals formen part dels estats membres de la Unió Europea, van constituir el 1982 l’European Bureau for Lesser-Used Languages, amb seu a Dublín. Es tracta d’una ONG que actua a mode de lobby davant la UE, i que també elabora notícies i informes sobre les llengües minoritàries a través de l'oficina Eurolang, que va impulsar la mateixa ONG el 2000. En el cas de l’Estat espanyol, hi són representades el català, el gallec i el basc.

Llegir més

The Washington Institute for Near East Policy

04 de març de 2008

En poc més de vint anys aquest think tank ha esdevingut un dels grups de pressió més influents pel Govern i els mitjans de comunicació nord-americans respecte a les qüestions militars, energètiques i econòmiques relatives a l’Orient Pròxim. Té per objectiu afavorir el procés de pau araboisraelià sota el lideratge dels Estats Units, si bé, arran de la caiguda de la Unió Soviètica, Turquia també ha passat a ser un dels seus centres d’atenció. El seu informe Construir la pau: una estratègia nord-americana per a l’Orient Mitjà, va esdevenir el full de ruta de George Bush i Bill Clinton en la matèria. Assessora els partits Demòcrata i Republicà, i des de la presidència de Ronald Reagan ha anat tenint representació directa als successius governs americans.

Llegir més

Gran Enciclopèdia Catalana

28 de febrer de 2008

La Gran Enciclopèdia Catalana (GEC) per Internet i gratuïta ja és una realitat des de la setmana passada, quan es va presentar a l’Ateneu Barcelonès Les més de 270.000 entrades que conté estan escrites en llenguatge rigorós i accessible i s’engloben en els continguts de l’antiga edició mare –el Diccionari de la llengua– i l’Encyclopaedia, on hi ha 30.000 articles de la GEC en anglès. Enciclopèdia Catalana ha creat aquesta gran eina de divulgació cultural del català amb motiu del seu quarantè aniversari, i preveu renovar el 40% dels continguts gradualment. A més, a partir de la tardor, l’Enciclopèdia adoptarà una versió bloc que permetrà la participació dels usuaris i l’actualització constant dels continguts sota filtre editorial a l’estil Wikipedia.

Llegir més

Societat Econòmica Barcelonesa d’Amics del País

19 de febrer de 2008

L'origen de la Societat Econòmica Barcelonesa d’Amics del País
(SEBAP) es remunta a la Reial Cèdula de Carles III expedida el 1775, que va suposar la introducció a l’Estat espanyol de les Societats Econòmiques d'Amics del País. La de Barcelona va iniciar les seves activitats l'any 1822, i fins a l’actualitat ha promogut el progrés social, cultural i econòmic del país i els seus valors constitucionals. Acaba de presentar l’informe anual sobre l’estat del país, en el qual reclama més protagonisme polític, menys intervencionisme del Govern i aposta per recuperar l’autoestima del país amb l’enfortiment de la societat civil i els valors, la millora de l’educació, la integració de la immigració, la preservació de la identitat catalana i l’assumpció d’un lideratge polític fort. Està presidida per Miquel Roca, i s’estructura en nou comissions de treball: el Cercle Financer, Cultura, Economia, Ciutat i País, Estudis Fiscals, Ensenyament, Recerca, Societat de la Informació i Cohesió Social.

Llegir més

Policy Exchange

12 de febrer de 2008

El món industrialitzat s’està movent cap a l’esquerra o cap a la dreta? El darrer informe d’aquest think tank britànic, que analitza el centre polític als trenta estats de l’OCDE, l’evolució del vot i els canvis en la composició dels governs respectius en les tres últimes dècades, desvela que dos terços de la població d’aquests països està governada per la centredreta, especialment pel que fa a les economies capdavanteres. O com l’hegemonia del centreesquerra als anys noranta –amb comptades excepcions com a l’Estat espanyol– ha donat pas a la centredreta i les grans coalicions a l’estil alemany. Respecte a altres àmbits en què treballa el Policy Exchange destaquen els governs locals, sobre els quals conclou que aquelles nacions més descentralitzades i, per tant, amb governs locals forts, són les més desenvolupades.

Llegir més

Fundació Paco Candel

05 de febrer de 2008

Francisco Candel va ser fill de la immigració dels anys trenta. S’autodefinia com “un català de sentiment, no de naixement” i constitueix un dels exemples més representatius de la integració de la immigració a casa nostra. La denúncia de la realitat social que li va tocar viure –el seu primer destí familiar després de deixar el País Valencià van ser les Cases Barates de Barcelona– i l’agraïment per les oportunitats que li va oferir la terra d’acollida –va ser regidor al primer Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat– les va plasmar a través de la literatura. La defensa de la cohesió de la societat catalana com un sol poble, la promoció per garantir les mateixes condicions per tots els processos migratoris i de les actituds i valors d’integració i solidaritat que ell mateix representa, les va plasmar amb la creació d’una fundació que porta el seu nom. Aquesta fundació, de la qual Jordi Pujol és patró, ha elaborat l’Informe sobre immigració i participació social a Catalunya, i està treballant en una exposició que formarà part del Museu d’Història de les Migracions.

Llegir més

Fundació Ginesta

29 de gener de 2008

Els responsables de manipular i assegurar que la correspondència postal del CEJP arribi al seu destí puntualment són els empleats de la Fundació Ginesta, que ofereix suport integral a persones amb discapacitats mentals i/o físiques de totes les edats per tal de facilitar-los una inserció a la societat: activitats educatives i de lleure, tutela, promoció d’habitatges especials, concessió de beques, etc. La iniciativa és fruit de la tasca inicial de la parròquia Mare de Déu de Montserrat, del Guinardó (Barcelona) i de l’escola de formació especial que porta el mateix nom, que durant trenta-cinc anys han donat cobertura a més de vuit-centes persones i ha desembocat en la creació, al 1991, d’un centre especial de treball dedicat a la manipulació industrial de documents.

Llegir més

FUNDACC

22 de gener de 2008

Aquesta fundació, creada el 2005 per encàrrec de la fundació Espai Català de Cultura i Comunicació (ESCACC) i del sociòleg Salvador Cardús, és la impulsora del baròmetre de la comunicació i la cultura, que estudia els 1.500 mitjans de comunicació existents en llengua catalana i els usos que s’hi realitzen en el mercat de més de 13 milions de consumidors que abasta. Aquest baròmetre està entre els deu estudis d’audiències més grans del món i a partir de les 40.000 entrevistes anuals realitzades, el mes de novembre passat, va poder presentar els primers resultats, que van confirmar, per exemple, l’ínfim ús del català en el consum musical, cinematogràfic i en telefonia mòbil en proporció amb el castellà, i que la ràdio és el mitjà amb més audiència en la nostra llengua –el 45% respecte al castellà–, seguida de les revistes i els diaris amb un 32% i 26% respectivament.

Llegir més

Fundació Alicia

15 de gener de 2008

Aprofitant el bon moment de reputació internacional del qual gaudeix la cuina catalana i la recent restauració del monestir de Sant Benet en un complex ludicocultural, la Fundació Alícia –acrònim d’Alimentació i Ciència–, en marxa des del 2004, s’ha traslladat a la Catalunya central per continuar amb la recerca culinària, difondre el nostre patrimoni agroalimentari i educar la societat en uns hàbits alimentaris més saludables. Així, d’una banda, estudia noves formes de manipular i processar els aliments per elaborar nous gustos, olors i textures, i de l’altra, contribueix a la prevenció de malalties, gràcies a la pedagogia culinària. La Fundació compta amb l’assessorament directe del xef Ferran Adrià i el cardiòleg Valentí Fuster, i treballa en col•laboració amb restaurants, cuiners, universitats, centres d’R+D i empreses del sector agroalimentari. Entre les activitats que desenvolupa, destaquen la trobada científica internacional amb especialistes del sector, rutes turístiques per promocionar productes, tallers pedagògics i el suport culinari a pacients oncològics.

Llegir més

Fundació per al Desenvolupament Humà i Social

08 de gener de 2008

Després de diagnosticar un marc social poc encoratjador: destrucció de les institucions tradicionals, pèrdua de fonaments antropològics, elevat fracàs escolar, crisi adolescent, la inseguretat, incivisme, pobresa, exclusió social, devaluació de les arrels morals i espirituals... empresaris i professionals liberals catalans d’esperit europeista s’han agrupat en un think tank, per tal de retornar als valors humans tradicionals entesos com un component essencial per construir societats millors –la qual cosa vol dir més responsabilitat, més convivència, més justícia, més benestar i més solidaritat. Proposen que el remei passi per promocionar la importància de la persona i el seu nucli familiar, la reflexió, el respecte, la dignitat, i la llibertat de pensament, objectiu pel qual elaboren informes i documents per als líders d’opinió.

Llegir més

Més recomanacions

1 | 2 | 3 |  ... 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |  ... 35 | 36 | 37

© 2014 Centre d'Estudis Jordi Pujol | RSS | Informació legal | Contacta
Telèfon: 933 428 535 - E-mail: info@jordipujol.cat