Calendari d’activitats

Activitats de Jordi Pujol
Activitats de la Fundació
Activitats recomanades

Participa-hi
Subscriu-t'hi
Butlletins

Privacitat

Col·labora-hi
Inici > Recomanacions

Recomanacions

Belonging: Solidarity and Division in Modern Societies

Montserrat Guibernau

09 d'abril de 2014

El 31 de març passat, en el marc de la Ernest Gellner Lecture d'enguany, va tenir lloc a la London School of Economics la presentació d'aquest nou llibre de Montserrat Guibernau. Belonging no és un concepte de fàcil traducció. Probablement la idea de «pertinença» sigui la més adequada en el nostre cas. A Belonging. Solidarity and Division in Modern Societies, la professora de la Queen Mary University de Londres desgrana els elements que determinen la identitat personal en les societats complexes. Malgrat que la característica més comuna de les societats contemporànies sigui l'individualisme creixent, la necessitat de pertànyer a un grup o a una comunitat nacional és un element que perviu amb molta força. El sentiment de pertinença de grup és fonamental per entendre determinades formes de vinculació emocional i per fomentar una identitat compartida o la lleialtat i la solidaritat entre els seus membres. Sense aquest element tampoc no s'expliquen determinades formes de mobilització política.

Llegir més

Guia de think tanks a Espanya

09 d'abril de 2014

La Fundación Ciudadanía y Valores (Funciva) ha editat aquesta guia que recull els principals think tanks que operen a Espanya i el paper que tenen en la societat. Una societat que demostra un creixent interès per conèixer i participar en la vida pública i que pot trobar en aquest tipus d’institucions una manera d’involucrar-s’hi. De fet, l’objectiu d’aquest document és contribuir a donar una major difusió d’aquests think tanks: qui són, on són, en quin àmbit actuen, quins són els seus objectius i quines persones els donen suport. Entre les més de 60 institucions que apareixen en aquesta guia, s’hi pot trobar la nostra fundació, Centre d’Estudis Jordi Pujol.

Llegir més

Descarregar en format PDF (2977 KB).

Panorama de la societat 2014. Indicadors socials de l'OCDE

09 d'abril de 2014

L'OCDE ha publicat recentment el seu informe Society at a Glance 2014 en què repassa la situació de cada país, posant especial èmfasi en l'impacte social de la crisi. El document sobre Espanya és demolidor. Un dels gràfics que més crida l'atenció en aquest informe es troba a la pàgina 53. S'hi pot comprovar que les transferències monetàries totals percebudes per les llars més benestants a Espanya (passa el mateix en altres països del sud d'Europa) són molt superiors a les que perceben les llars més desfavorides. Això significa que, a diferència dels països del centre i del nord d'Europa, quan una llar d'Espanya amb uns bons nivells de renda rep una prestació, aquesta és bastant més quantiosa que quan la rep una llar amb uns nivells baixos de renda. En definitiva, l'estat del benestar espanyol és molt generós amb els que més tenen.

Llegir més

Descarregar en format PDF (3284 KB).

Dràcula, 8 d'abril

Francesc Canosa

07 d'abril de 2014

El Singular Digital

La història es repeteix: des de la manifestació de 2006 fins a la Via Catalana de 2013 milions de persones han sortit al carrer. Una majoria de partits catalans a favor. Només hi ha dues diferències. El 8 d'abril, per primer cop ningú espera un Sí. El No va per defecte. Només queda per veure la sonoritat de la negació. Però segurament el més transcendental és que, per primer cop, ningú va a defensar un Estatut. Es va a defensar una Consulta.

Llegir més

Descarregar en format PDF (43 KB).

Conferència de Jordi Pujol a la jornada «Cohesió social i sentit de pertinença al país»

Palau Macaya

07 d'abril de 2014

19.00h

El proper 7 d'abril, a les 19.00h, al Palau Macaya (Passeig de Sant Joan, 108) de Barcelona, la Federació de Cristians de Catalunya, presidida per l'exconseller Antoni Comas, ha organitzat una jornada amb el títol «Cohesió social i sentit de pertinença al país». La conferència anirà a càrrec de Jordi Pujol i de Mn. Joan Costa, gran coneixedor de la Doctrina Social de l'Església.

Llegir més

Descarregar en format PDF (602 KB).

Presentació de Pàtria i progrés: La Mancomunitat de Catalunya 1914-1924

Nau Comanegra

07 d'abril de 2014

19.30h

Dilluns, 7 d'abril a les 19.30h es presenta a la Nau Comanegra (Consell de Cent, 159 de Barcelona) aquest llibre escrit per Agustí Colomines i Aurora Madaula i que parteix de la idea que durant la Mancomunitat de Catalunya amb poc es va fer molt. En el text s'explica de manera detallada, amena i rigorosa com a principis del segle XX, amb unes competències limitades i recursos escassos, Enric Prat de la Riba va gosar fabricar el futur en comptes d'esperar-lo assegut. En l'acte hi participaran els autors del llibre i l'escriptor i periodista Francesc-Marc Álvaro.

Jordi Pujol al documental sobre la Mancomunitat de Catalunya «Somiar un país, construir un somni»

30 minuts. TV3

06 d'abril de 2014

Coincidint amb la commemoració dels 100 anys de l’establiment de la Mancomunitat de Catalunya, TV3 ha estrenat el documental «Somiar un país, construir un somni». El documental ofereix una visió general de la institució, tant del rol polític que va jugar en un escenari convuls, dominat per les revoltes militars, com de l'acció que va dur a terme, centrada a proveir els municipis dels serveis i els equipaments bàsics. En la construcció d'aquest relat participen una vintena de veus, entre acadèmics, historiadors i polítics. Entre aquests testimonis hi ha l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, els historiadors Francesc Cabana, Josep M. Solé i Agustí Colomines; els presidents actuals de les quatre diputacions catalanes: Salvador Esteve (Barcelona), Joan Reñé (Lleida), Joan Giraut (Girona) i Josep Poblet (Tarragona); l'advocat i exdiputat al Congrés dels Diputats, Miquel Roca, i la filòloga Vinyet Panyella.

Llegir més

L’últim regal de mossèn Prats

Rafael Nadal

04 d'abril de 2014

La Vanguardia

Sacerdot, professor i referent cívic, Modest Prats ha marcat profundament les últimes quatre dècades de la societat gironina. Com a teòleg, filòleg, historiador de la llengua i ciutadà compromès és autor d’una obra curta però importantíssima, de projecció a tot Catalunya.

Llegir més

Descarregar en format PDF (38 KB).

Vídeo resum del Vis à Vis del Club TR3SC amb Jordi Pujol

02 d'abril de 2014

El Vis à Vis és un conjunt de trobades entre els socis del club TR3SC i diferents personalitats, conduïdes pel director Miquel Curanta i acompanyades per la presència d’un celler català, que marida la conversa amb un vi. En aquest vídeo es resumeix la conversa de Jordi Pujol amb els socis del club i amb el maridatge dels vins de Roig Parals, que va tenir lloc el passat 25 de febrer al Museu Europeu d'Art Modern.

Simposi «El cristianisme en la construcció d’Europa»

29 de març de 2014

Sala Pere Casaldàliga – Llibreria Claret (Roger de Llúria 5,

Aquest simposi, organitzat per la Fundació Claret amb la col·laboració de Cristianisme i Justícia, vol posar en evidència les arrels cristianes que expliquen bona part de la identitat europea no tant per reivindicar-les contra el laïcisme, sinó per mostrar la capacitat transformadora i de futur que contenen i que poden aportar a la construcció del continent. L'acte tindrà lloc dissabte, 29 de març a la Sala Pere Casaldàliga de la Llibreria Claret.

Més recomanacions

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |  ... 38 | 39 | 40

© 2014 Centre d'Estudis Jordi Pujol | RSS | Informació legal | Contacta
Telèfon: 933 428 535 - E-mail: info@jordipujol.cat